Започна маркирането на имота, който ще разшири капацитета на гробищата в Коматево, научи TrafficNews. Геодезисти са определили точните граници на парцела, които се обозначат с колчета.

Предстои поставянето на ограда, като след това ОП „Траурни дейност“ ще може да използва за нуждите си поземления имот с площ от 28,4 дка. Припомняме, че преди четири години Общинският съвет на Пловдив взе решение за разширяване на гробищния парк в кв. „Коматево“ поради изчерпване на капацитета. Бе подменено предназначението на близо 3,5 дка общински площи и 24,9 дка частни ниви за гробищен парк, като уреждането на документи е приключило официално преди около месец, заявиха от ОП „Траурни дейности“ за TrafficNews.

Изчакваме да се определи регулационната линия, като веднага след това ще поставим временна ограда и ще започнем да използваме имота. Стартирахме с подготовката още докато текат процедурите по уреждане, като в момента е на 90% изчистен и устроен, но има още довъшителни дейности. Тях вероятно ще отложим за следващата години поради липса на финанси“, заяви директорът на общинското предприятие Коста Попов. Той прогнозира, че на есен парцелът ще може да се използва по предназначение.

Крематориумът в Пловдив работи на пълни обороти, гробните места - на изчерпванеДвойно повече погребения през ноември, бум на кремациите в последния месец от годината

Дейности по разширяване на гробищния парк в Прослав, за който също бе прието решение на Общинския съвет през 2020г., все още не са започнали.

Междувременно върви работата по мащабното почистване на гробищните паркове на територията на Пловдив. Фирмата „Сатурн-9“, която бе избрана да изпълни процедурата, работи на територията в "Рогошките гробища". По задание дружеството трябва да премахне треви, храсти и дървета чрез рязане, косене и моторен трион. Пречещите клони да бъдат окастрени, а дънерите - изкоренени.

Обстановката на Рогошките гробища е най-сложна – най-голяма площ и трудно се преборваме с растителността. Към момента почти нацяло са приключили работите в траурните паркове „Коматево“, „Прослав“, „Централен“ и „Драганови гробища“. Изчакваме да приключи обществената поръчка за хербицидна обработка на площите със препарат, който унищожава тревите, за да започнем с пръскането“, допълни Попов.

Избуяли треви обгръщат гробовете на покойници в Пловдив, общината готви мащабно почистванеИма избрана фирма, която да се погрижи за вида на гробищните паркове в града

Снимка: Архив