Катерушка, поставена преди ден в междублоково пространство на улиците „Дрян“ и „Царевец“ в район „Западен“, възмути граждани. Съоръжението е инсталирано самостоятелно и от  няколко дни деца вече си играят с него. Това обаче не се понравило на живеещите в близост, които сигнализираха до TrafficNews, че новата придобивка е потенциално опасна за подрастващите.

Читател твърди, че катерушката е поставена там при подозрителни обстоятелства – „дошли хора, които обяснили, че са представители на коалиция ПП-ДБ“ и „изпълняват предизборно обещание на Тони Стойчева да направи детска площадка на мястото“. Те се питат и дали поставена по този начин, новата придобивка отговаря на регламентите за безопасност при изграждане на детски площадки.

„Катерушката не е обезопасена. Задължително трябва да се премахне. Под такива съоръжения трябва да има мека настилка“, казва родител.

Медията ни потърси за коментар администрацията на район „Западен“. Оттам заявиха, че монтирането няма общо с предизборни обещания, а е част от рамково споразомание, което е заложено в инвестиционната програма на районната администрация. То се извършва в определени междублокови пространства, от които са били премахнати вече стари и амортизирани катерушки. Обновлението ще обхване шест отделни карета в района.

„От половин година работим върху това да възстановим поетапно детските площадки, където преди е имало метални съоръжения, но те са били отстранени, защото са били опасни. Те попадат почти изцяло в междублоковите пространства, като описаното е едно от тях. За въпросното място сме поръчали няколко съоръжения. Имаме уверението на фирмата изпълнител, с която имаме договор, че до тази седмица всички ще бъдат монтирани. Миналата седмица се изливаха фундаментите, върху които ще бъдат поставени“, заяви кметът на района Тони Стойчева.

По думите ѝ вече са водени разговори и предстои да бъде подписан договор с фирма, която ще ги сертифицира като безопасни за децата. Стойчева допълни, че не е предвиден монтаж на ударопоглъщащи настилки, тъй като районното кметство не разполага с бюджет, за да осигури такава на шестте нови площадки. Тя подчерта, че по тази причина са закупени съоръжения, чиято височина позволява по регламент да бъдат монтирани върху трева, пясък и други меки настилки.

Кметът на „Западен“ Тони Стойчева категорично заяви, че в дейностите по обновяване на детските площадки няма „никаква сензация“ и не бива те да се използват с „предизборни политически цели“. 

Безопасно ли е наистина?

В сайта производителят на съоръжението гарантира, че то има наличните сертификати (БДС EN 1176-1, БДС EN 1176-7, Наредба №1/12.01.2009г. за условията и реда за устройство и безопасността на площадките за игрa). Посочва още, че допустимите настилки за този продукт са пясък, дървесни стърготини и трева. Стандартът обаче казва, че за съоръжения над 60 сантиметра (каквато е катерушката) е необходимо полагане на ударопоглъщаща настилка, което поставя въпроса дали в действителност безопасността ѝ в момента е издържана. 

Изграждането и въвеждането в експлоатация на нови площадки за игра, както и основното обновяване на съществуващи такива, би следвало да се извършва при условията и по реда на ЗУТ. Сертифицирането им от орган за контрол се случва при вече финализирани строителни работи. След основно обновяване нейният стопанин (в случая Общината) трябва да възложи на органа за контрол да извърши проверка за съответствието ѝ с изискванията за безопасност, описани в Наредба 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадки за игра.

Но към този момент монтираната катерушка не е преминала през контрола на оторизиран орган. Иначе казано, все още не знаем дали е безопасно децата да я използват. Това обаче не е обозначено никъде в близкия периметър и се допуска подрастващи да си изграят с нея.