Малко над 34 хиляди лева обезщетение ще плати община Пловдив на местен бизнесмен, потрошил се на тротоар в район „Западен”.  Инцидентът е станал на 29 август 2023 година по реконструираната тогава улица „Царевец”.

Бизнесменът, съпругата му и тяхна близка приятелка са се движили по тротоара на горепосочената улица, в посока кръстовището с булевард „Хаджи Димитър”.  Вече било тъмно, минути след 22:00 часа, а улично осветление липсвало.

Жените изоставали, а мъжът вървял около метър и половина пред тях. В един момент пловдивчанинът се спънал в две бетонни плочки и паднал. Изохкал и се хванал за лакътя, докато лежи на тротоара.

Двете жени осветили мястото с фенери и помогнали на мъжа да се изправи. Той имал охлузвания по ръката и коляното. Веднага потърсили лекарска помощ в близката университетска болница. Там единствено го били превързали и му били предписани медикаменти.

През нощта обаче пострадалият изпитвал нетърпими болки, а ръката се подула. Посетил отново лечебно заведение, където му била направена ренгенова снимка. Констатирано било, че костта на ръката е счупена. Последвало гипсиране и поредна доза медикаменти.

Седмица по-късно при контролен преглед се установило, че контузията не е зараснала. Едва след още 10 дни гипсът бил свален, но на мъжът била поставена шина.

Така повече от месец пловдивчанинът бил прикован вкъщи. Болките били неистови, но по-тежко за мъжа била невъзможността да се грижи за 11-месечното си бебе. Освен това едва се обслужвал сам и разчитал на съпругата си. Не на последно място не можел да извършва професионалните си задължения в спедиторска компания, където бил директор, заради което не получавал уговореното по трудовия си договор възнаграждение в пълен размер, а именно над 11 хиляди лева.

След като се възстановил, бизнесменът завел иска срещу община Пловдив за претърпените имуществени и неимуществени вреди. Той поискал над 45 хиляди лева обезщетение.

Преди дни е било насрочено дело в Окръжен съд. По време на заседанието били разпитани двете свидетелки – съпругата на пострадалия и нейната приятелка. И двете били категорични, че пловдивчанинът се е спънал в две бетонни плочки, поставени на тротоара, които заради липсата на осветление не са се виждали. Въпросните строителни материали били оставени там, тъй като се е извършвал ремонт на булевард  „Хаджи Димитър”.

В съдебната зала представител на Община Пловдив твърдо не се съгласил с исковата молба за обезщетение, като оспорил както исканата сума, така и твърденията за причинена физическа болка и неистови страдания. Адвокатът на пловдивската администрация заявил, че улицата не е била в обхвата на ремонтните дейности, както и че не Общината трябва да носи отговорност за причинените вреди.

Магистратите обаче се оказват на друго мнение. Цитирайки чл. 49 ЗЗД, те твърдят следното: „Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа.”  

След приета медицинска експертиза, изслушване на двете свидетелки и приемането на всички доказателства, Окръжен съд реши и осъди Общината по така направените искове. Не в пълен размер бяха уважени щенията на пловдивчанинът. Въпреки това от градската хазна ще му бъдат изплатени малко над 34 хиляди лева обезщетение.

„В случая натоварените лица не са извършили необходимите действия за привеждане на тротоара в състояние, позволяващо безпрепятственото му ползване, така че да не са налице предпоставки за увреждане на телесната неприкосновеност на участниците в движението и от това тяхно бездействие са настъпили вреди в правната сфера на ищеца”, се казва в част от мотивите на съда.

Решението не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред Апелативен съд.

Припомняме, че отново заради инцидент на ремонтен участък, жена осъди Община Пловдив за обезщетение от 17000 лева. Инцидентът е опреди близо 2 години и се е случил в района църква „Света Марина” в Центъра.

Жена се потроши на пловдивска улица, осъди Общината за солено обезщетениеТя претърпяла тежка операция