В Община Пловдив не е постъпвало официално уведомление или каквото и да е от фирмата концесионер на пловдивските спирки, съобщи кметът на Пловдив – Здравко Димитров.

Той заяви, че е разбрал от медиите за казуса с „Лафка маркет”, която притежава дружеството „Елиза 1999”. От Общината ще проследят ситуацията с компанията, като имат готовност да обявят нова концесия или търг за поддържането на спирките.

Припомняме, че концесията на 314 спирки в Пловдив се държи от фирмата „Елиза 1999", чиито активи са собственост на веригата "Лафка". Все по-усилено се говори, че дружеството до дни ще бъде обявено в несъстоятелност.

Ръководството на Lafka: Спираме оперативната си дейностРазполагаме с достатъчен финансов ресурс за погасяване на своите задължения, пишат от дружеството

Първата концесия в Пловдив бе подписана през 2003 година. Тогава градските власти и пловдивчани чакаха с години концесионерът да изпълни своето инвестиционно намерение. През това време спирките в Пловдив бяха  разбити и в доста неугледен вид. 

Фирмата "Елиза 1999" бе купена от „Лафка Маркет“, през 2012, като на следващата година бе подписан анекс с Община Пловдив, който удължи договора за 20 години. Ангажиментът бе да се поставят 314 заслона и те да се поддържат, като срещу това от компанията ще плаща 71 хил. евро годишно и ще имат право да сложат до 90 павилиона.

При фалит на „Лафка" се отваря забравен проблем на Община ПловдивКонцесията на 314 спирки се държи от фирмата „Елиза 1999", чиито активи са собственост на веригата