„Няма напрежение между Общинския и Областния щаб. Напротив, работим в пълен синхрон. Ясно е –ние отговаряме за Пловдив, а областната управителка Дани Каназирева за областта. Аз й помагам с каквото мога, и тя на мен”, заяви кметът Здравко Димитров по време на днешната сесия.

Отговорът му бе по повод на мнение на общинския съветник Слави Георгиев. Той каза, че все още в обществото няма достатъчно информация относно от какво има нужда Пловдив като предпази средства, дезинфектанти и други средства. Вместо пълна и ясна информация, имало два щаба, които са в постоянен задочен спор за мерките и обхвата на пълномощията им. От друга страна съветниците можели също да се включат в дарителските кампании, като казват от какво има нужда Общината за справянето със разпространението на COVID-19.

Кметът прикани Слави Георгиев и другите общински съветници да бъдат по-активни.  

“Можем да включим по един съветник от всяка група в Общинския кризисен щаб. Той заседава всеки ден, цялата информация я има на Община Пловдив… Призивът ми е да бъдете по-активни”, каза градоначалникът. Той бе запитан и за спорната тема за вендинг машините. Али Байрям го попита защо машините за кафе продължават да работят, при положение, че създават риск за разпространението на болестта.  Кметът отговори, че от Община Пловдив са пуснали запитване до Министерството на здравеопазването, като са им отговорили, че те могат да продължат да работят.

Кафе автоматите: COVID-19, Пловдив, бизнес интереси и страхът на управляващитеДокато другите области взимат крути мерки, Пловдив показа импотентност да решава самостоятелно