В Община Марица ще се състои среща между представители на изселените роми от село Войводиново и местни жители. Очаква се да стане ясно връщат ли се обратно семействата в ромската махала на село Войводиново. В събота изненадващо част от обитателите на незаконните постройки се появиха в махалата и заявиха, че се връщат, за да живеят отново в селото. Това отново породи напрежение във Войводиново и предизвика нови протести на местните жители, които категорично се противопоставиха на връщането на обитателите на ромските къщи. Представители на инициативния комитет на селото, на ромския етнос и правозащитни организации ще обсъдят варианти за излизане от ситуацията.

„Един месец след събитията аз отново казвам, че всички трябва да се обединим. Ние не бягаме от отговорност и именно затова е днес тази среща. На нея ще присъстват представители на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пловдив, местната власт в лицето на г-н Тосев, както и представители на населението, на инициативния комитет, моят целият екип, заедно с външни юристи. Поканили сме и Областна управа, както и представители на МВР”, обясни кметът на Община „Марица” Димитър Иванов пред Нова.

Днес Войводиново е спокойно! Имат ли право ромите да се върнат?Кметът на размирното село категоричен: Къщите са необитаеми – няма вода, няма ток... нямат право да са тук!

По думите му към настоящия момент сградите са неподходящи за обитаване. „Конструктивно решение тепърва ще се взема. Ще се изиска най-вероятно от вещи лица от съда да направят оглед, но тези постройки са незаконни. Хората, които са пребивавали там, са го правили незаконно. Ние сме представили протоколи, че към настоящия момент тези сгради са незаконни ”, каза още Димитър Иванов.

„Местните жители не са съгласни с връщането на ромите в махалата. Причината зад тяхното несъгласие се е събирала през годините”, коментира кметът на село Войводиново Димитър Тосев.

Относно пожара от неделя вечерта, Димитър Иванов каза, че според него снощният пожар в цех за месо в селото не е следствие на напрежението в ромската махала.

Жандармерия блокира достъпа до празната ромска махала във Войводиново СНИМКИЛично кметът на селото е откарал ромите до Столипиново при техни близки

„Не смятам, че пожарът от снощи е в следствие на събитията от напрежението в ромската махала във Войводиново. Най-вероятно е нещастен случай”, коментира относно пожара от неделя вечерта кметът на община „Марица” Димитър Иванов.

Кметът на село Войводиново също не смята, че е имало умисъл при него. „Настина работят там няколко циганина, които са живели в селото, но това по никакъв начин не мога да го свържа с възникналия пожар. За мен е имало някакъв проблем в електрическата система или нещо друго”, каза той.

"Къщите във Войводиново са адресно регистрирани и хората имат право да си живеят в къщите. Не може да се каже, че веднага трябва да ги изкарат. Къде ще отидат тези хора? В момента са в Столипиново". Това обясни Ачо Йорданов, представител на Сдружение „Единство”. В събота униформени и жандармерия трябваше да следят за реда в пловдивското село, след като край разрушените постройки отново се събраха роми. Бившите обитатели на гетото пристигнаха на място, придружавани от адвокати и правозащитници.

Ачо Йорданов обяви, че заедно с Александър Методиев готвят концепция за ромите, която до два дни ще бъде внесена в Министерски съвет.

От своя страна депутатът от ПГ на „Обединени патриоти” Борис Вангелов заяви, че посещението в събота е било с цел провокация.  

„Посещението, което се е осъществило, е истинска провокация , търсена провокация, злонамерена провокация от страна на тези представители на неправителствения сектор”, каза той.

„Нито  една от тези постройки, дори и по-масивните, не са  законни и не са върху собствен терен. Това, че имат извършена адресна регистрация е пълно нарушение на закона”, беше категоричен той.