Затварят ромската махала в село Брестовица заради огнището на коронавирус. Както съобщихме днес съобщиха за още 9 нови случая на заразени в селото.  Между тях е  дете на 9 години – без симптоми. Всичките са контактни  на обявените вчера положителни лица от селото, съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

От общо 13-те лица в Брестовица, положителни на COVID-19, 3 са хоспитализирани.

За съжаление има един починал пациент в болница – мъж на 70г. с придружаващи заболявания: исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност.

Останалите са под карантина, в добро състояние са и  нямат симптоми.

След разговор с директора на ОДМВР – Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев е взето решение и се затваря квартала, в който живеят фамилиите,  докато не излязат резултатите на всички изследвани  от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен, уточни областният управител.

Става въпрос за две семейства.Член на едно от тях се е завърнал от Германия.  И двете семейства са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ.

По искане на областния управител още вчера започна тестване на по-широк кръг  контактни лица с цел да се овладее ситуацията и да не се допусне заразяване и на други. Взети са всички мерки, засилено е и присъствието на органите на реда в селото.

От община Родопи продължават с дезинфекцията.

Днес областният управител ще  проведе спешна среща с представители на  Медицинския щаб, РЗИ, МВР и  община Родопи. В срещата ще участват старши комисар Йордан Рогачев, д-р Сийка Димчева, проф. Илиян Дойков и Пламен Михаилов.