Масови проверки по магазините започват от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН). Те целят да се установи качествени ли са маските и средствата за защита, които се продават у нас.

Под прицела на инспекторите са нискобюджетните търговски обекти като тези от типа „1 лев“ и кварталните железарии. Проверяващите следят всички предпазни средства, които са дефицитни през последните седмици като ръкавици, маски и защитни облекла. Основно се контролира дали има спекула при предлагането им и дали имат придружаващи документи и данни за търговеца, както и инструкции за използването им.

По време на една от проверките бяха констатирани редица нарушения, предаде Нова телевизия.

„Липсва цена, както и информация за производител и вносител. Това ще се изиска допълнително, ако стоката е внос, ако стоката е от България няма нужда от това“, каза един от проверяващите.

„Задължителто за всяко предпазно средство трябва да имаме нанесена „СЕ“ маркировка, обозначен производител и вносител, както и инструкция за употреба на български език, в която ясно и точно да е указано и какъв вид опасности покрива и в каква среда може да се използва този продукт“, каза друг от инспекторите.

Масовите проверки на контролните органи са разпоредени от прокуратурата. Те ще продължат поне до края на извънредното положение.