Вече е организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел. Изследването ще се проведе в МВР болница (започва от понеделник) и е организирано от вътрешния министър, защото те са полицаи. Това каза по bTV ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По данни на епидемиолозите е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса, каза ген. Мутафчийски, който е и директор на ВМА. Средният период, за който вирусът изчезва в организма, е 28 дни, затова е и удължен периодът на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна.

85 процента от заразените с COVID-19 у нас са до 50-годишна възраст и те също боледуват тежко, изтъкна ген. Мутафчийски. У нас най-младият пациент е на 3 години, най-възрастният - на 85. Най-засегнатата възрастова група обаче е до 50 години. А годините не винаги предопределят как ще протече заболяването, коментира ръководителят на Националния щаб.

В момента можем да дадем грижи на всички, за да се справят. Но при натоварена здравна система дали може да стане това? Крайно време е да разберем, че няма да има пощаден и нито една възрастова група не бива да се отнася лекомислено. Засега няма хоспитализирани деца. Всички са на домашно лечение, съобщи ген.-майор проф. д-р Мутафчийски. В момента сме на ранен етап от епидемията, а развитието й зависи от спазването на мерките.

Вие виждате вече - нито една здравна система не може да понесе този удар и лекарите са изправени пред дилеми на кого да помогнат и на кого - не. Нарушава се принципът на здравеопазването да се даде на всеки най-доброто, каза председателят на Националния оперативен щаб. По последни официални данни - към 08.00 часа на 29 март - 338 души са вирусоносители - със седем нови случая след 17.00 часа на 28 март. Осем са починалите, 11 са излекуваните.

Починалият в Благоевград пациент е проявявал всички симптоми на COVID-19 и е дал една положителна проба, заяви ген. Венцеслав Мутафчийски по повод на твърденията на общинския кризисен щаб в Банско, че мъжът, който издъхна в благоевградската болница, не е бил болен от коронавирус. Дай, Боже, да е така, но едва ли, защото починалият има всички симптоми. И на мен ми се иска да не е, каза Мутафчийски.