Близо 5 000 доши се събраха вчера на стадион Коматево за пловдивското дерби между отборите на Ботев и Локомотив. Срещата премина при нова организация на охрана и без нито един инцидент, което е прецедент във футболната история на града. За първи път в България Областната дирекция на МВР - Плодвив приложи абсолютно нов подход при осигуряването на реда при провеждане на рисковата среща. Тя бе охранявана изключително и само от служители на Специализираните полицейски сили и дирекция "Жандармерия", като на място освен пловдивчани са били командировани и спецполицаи от столицата. За мача вчера не са били мобилизирани служители от районните управления

"Смятам, че този тази организация е много добро решение за охрана особено на рискови мероприятия и резултатите са налице. По наша преценка ще използваме специализираната охрана и при други събития от такъв мащаб" коментира за TrafficNews директорът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев. 

Според запалянковци, които вчера са били на стадиона, пропусквателният режим е бил изключително добре организиран и стотиците фенове са влизали бързо и безпрепятствено. Още повече предвид щателните проверки за забранени предмети на всички КПП- та. Близо 400 служители са осигурили реда на Коматев, включително и външния периметър на спортното съоръжение. 

Единственото засечено нарушение е на привърженик на Локомотив, в чийто автомобил са открити брадва и бухалка. Наложена му глоба. 

"Искаме всяка футболна среща в Пловдив да бъде спортен празник за града, а не арена за побоища и противопоставяне. Нека стадионите се превърнат в място, където феновете да могат да заведат децата си, без да се притесняват, че могат да пострадат заради някой хулиган. Това е нашата цел и ще направим всичко възможно, за да я постигнем" коментира ст. комисар Рогачев пред TrafficNews. 

Фенклубовете на Ботев и Локомотив също са доволни от новата организация. 

"Още преди мача имахме много добри контакти с органите на реда, както е било винаги. Бяхме ги уведомили какво ще представлява хореографията в памет на Тоско. Смятам, всички видяха, че мачът мина без никакви инциденти и при много добра организация. Това говори красноречиво, че органите на реда са си свършили работата. Когато служителите на полицията не се забелязват и не са в центъра на вниманието - значи всичко е наред. Точно така беше на вчерашното дерби" , коментира пред наш репортер Атанас Стафунски от клуба на привържениците на Ботев. 

" Като организация на охраната всичко беше на ниво, в сравнение с предишни дербита в Коматево. По-бързо и по-организирано бе извършен съпровода, проверката и влизането на феновете на Локомотив на стадиона. Имаше обаче два проблема. Първият бе, че този път се проверяваха и автомобили в периметър 1 км около стадиона. Това не бе обявено предварително, за да могат хората да махнат нежелани предмети от колите си. В резултат на това привърженик на Локомотив е бил задържан за 24 часа, тъй като са намерили малка брадвичка в колата му, а той по никакъв начин не е имал намерение да я вкарва на мача. Това не бива да се получава. Вторият проблем е, че органите на реда не ни позволиха да издигнем плакат в подкрепа на Луков марш, който по принцип не е забранен и на него не пише нищо нередно. В същото време фенове на Ботев издигнаха такъв" заяви Атанас Нейков, фенклуб на Локомотив. 

Фен на Локото е задържан с брадва и бухалка преди дербитоТова е единственият инцидент преди , по време и след дербито на двата пловдивски отбора

Ботев - Локо 0:0, още една хореография за Тоско, Неделев влезе в играДвата отбора играят 110-ото издание на пловдивското дерби