Жестокото изнасилване и убийство на 7- годишната Кристин от сливенското село Сотиря и последвалото дело по бързата процедура срещу виновника  Мартин Стоянов отново събудиха бурните дебати „за”и „против” съкратеното съдебно следствие. При него според сегашните текстове в закона признаването на вината и бързият съд автоматично водят и до замяната на доживотната присъда с по-леко наказание.

Жителите на Сотиря започнаха подписка с искане за спешна промяна в закона да се сложи край на намаляването на присъдите при тежки престъпления. Събраните подписи ще бъдат поставени в ученическа чанта и връчени на депутатите в първия работен ден на парламента след началото на учебната година. Така те ще напомнят, че загиналата Кристин е трябвало да бъде в първи клас тази есен. Подписката ще бъде предадена от бабата на убитото момиче.

За 18 септември е планиран и протест в подкрепа на искането да се затвори законовата вратичка, позволяваща на убийци да се измъкват от доживотната присъда. Той ще започне в 8 часа пред Народното събрание и ще продължи до 13 часа. 

"Нека изразим края на толерантността си към милостинята на държавата и съда към убийците", зоват организаторите.

Очаква се в протеста да се включат роднини на жертви, виновниците за чиято смърт са успели да се измъкнат от най-тежкото наказание.

Списъкът на подобни престъпници е дълъг. Наскоро 23-годишна присъда, вместо доживотен затвор получи Мехмед Хасан, убиец на 7-годишната Дамла от Момчилград. Момиченцето бе открито мъртво в дома си с увита в тиксо глава.

От съкратено следствие се възползва и Северин Красимиров, обвинен за жестокото изнасилване и убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе .

Сред най-жестоките престъпления, които шокираха цяла България, беше смъртта на студентката Вероника Здравкова. Тя бе открита край жп гарата във Велико Търново, зверски убита с многократни удари с брадва по главата. Извършителят Илиян Здравков е осъждан многократно рецидивист, включително за сексуални посегателства. Той обаче призна вината си и поиска съкратен процес, а магистратите му наложиха максималната в случая 30-годишна присъда.

А бащата на Вероника още търси справедливост. Вижте болката и мислите на близките на момичето, което си отиде толкова рано:

През 2007 година олимпийският шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки причини в нетрезво състояние тежка катастрофа край Ропотамо. При удара загинаха 24-годишният Петър Петров, а тежко ранена и прикована завинаги в инвалидна количка остана 18-годишната Емануела Горсова. По това време съкратеното съдебно следствие току що беше въдено и руснакът се възползва от него, за да се размине само с 2,5 години условно.

От съкратено съдебно следствие се възползва и 31-годишният Владо Айрянов, който шофирайки пиян и с превишена скорост, уби трима души на околовръстния път на Бургас. Получи само 4 години и 11 месеца затвор. Последните случаи са от преди 10 и понеме години

13-годишната Александра изчезна от дома си в Провадия на 22 март 2016 г. Издирването на момичето продължи 21 дни, докато полицаи откриха тялото й в изоставената сграда на бившия ловен дом в родния й град. За убийството на доживотен затвор бяха осъдени 21-годишния Красимир Тодоров и приятелката му Ивалена. Те обаче се възползваха от съкратено съдебно следствие и вместо две доживотни присъди, бяха осъдени на по 20 години зад решетките.

Подобни примери има още много и това накара партиите в парламента спешно да се заемат с поправка на Наказателно-процесуалния кодекс.

 Да няма съкратено производство при убийства или престъпления, които водят до тежки телесни повреди, предложиха БСП и “Обединени патриоти” с внесени буквално един след друг два проекта за промени в НПК.. 

 Свой вариант за промяна предложи и ГЕРБ. Той предвижда съкратеното съдебно следствие да остане като практика при умишлени убийства, тежки телесни повреди, блудство или изнасилване, но съдът да не бъде задължен да намали наказанието на провинилия се, защото си е признал.