Нова паметна плоча почита паметта на Лиляна Димитрова. Убедена в своята идеология, бореща се за идеята за равенство, Лиляна Димитрова загива през 1944-година при обсада в центъра на Пловдив, на днешната улица "Марин Дринов".

Лобното място на Лиляна Димитрова е паметник на културата от национално значение. Според експерти плочата не е защитена, тъй като в списъците на културните паметници е посочено само "лобното място", а не "мемориалната плоча", но как се защитава и отбелязва последен пристан на човешки живот в неговия координатно-географски план остава в сферата на догадките. 

На мястото неколкократно бе поставян барелеф на Блага. Поредица от вандалски актове обаче неуморимо затриваха спомена за нея и за кръвопролитието. TrafficNews.bg писа за това, че се подготвя отново да бъде поставена мемориална плоча и след като мястото стоеше обругано и забравено от Бога, днес вече има нов мрамор с лика на ремсистката

Липсващият барелеф на Лиляна Димитрова в Пловдив СНИМКИЗавещаваме на бъдещите поколения амнезия - тайна и безвъзвратна

Плочата е окачена на значителна височина от предишната, чиито очертания на стената още личат. Вероятно монтажът е извършен съзнателно в по-горната част на стената на блока, с цел да се ограничи лесният достъп до нея и да се предотвратят нови набези. 

Подобни актове на вандализъм, свързани с унищожаване на паметници, плочи и монументи на спорни личности от размирните времена на политически борби през 20 век, са все още често срещано явление. Крайно десни или крайно леви, екстремисти или просто хулигани решават, че пробивайки дупки в стените, в камъка, в желязото - ще изразят дълбокото си несъгласие с убежденията на някоя личност, въпреки че в действителност просто изразят себе си като разрушители. Всъщност така се пробиват дупки единствено в българската историческа памет, в цивилизационния код на нацията ни, "изтриваме пасажи", които дължим на наследниците си. 

А ако минавате през ул. "Марин Дринов" в Пловдив, вече ще знаете, че Блага остава завинаги там, макар и да я няма.