Един от най-ценните ръкописи запазен от Средновековието - Томичовият псалтир е донесен за първи път у нас. Събитието е по повод 150-годишнината на БАН и ще остане в Националния археологически музей към БАН до 8 декември. 

Молитвената книга е на старобългарски език, изработена от монасите от Търновската книжовна школа. Ръкописът се съхранява повече от век в Държавния исторически музей в Москва. Предполага се, че ръкописът е изписан в Килифаревския манастир по поръчка на някой от болярите. Неговите миниатюри са рядък образец на палеологовото изкуство.

Произведението е открито през 1901 година от сръбския професор и колекционер Сима Томич. Съдържа 301 листа във формат фолио. Псалтирът включва песнопенията на Светия пророк и цар Давид. Той е отражение на реална социална ситуация – бубонната чума. Миниатюрите тълкуват и изобразяват словесния текст. Този псалтир съдържа великолепни химнографски произведения – като акатиста на Света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Илюстриран е с 25-30 миниатюри.

Снимки: БГНЕС