Учителка Розалина Христова, пребивала увредени деца в шуменския Център за специална образователна подкрепа, е глобена с 209,49 лева. Това се е случило след споразумение с прокуратурата. За подобно деяние в Норвегия или друга развита страна най-вероятно би лежала в затвора, убедени са юристи от града.

Шокиращи кадри показват как децата се свиват уплашено, а тя ги удря по главите и ги скубе, пише 168 часа.

Директорката на Центъра Мария Пенева е разочарована от синдикатите и Инспекцията по труда, които не разрешили учителката да бъде уволнена, тъй като имала решение от ТЕЛК. Това е причината Христова да заведе дело срещу Пенева за отстраняването си. 

Според колеги на Христова причината за агресията към учениците вероятно е конфликт с шефката на Помощното училище в Шумен "Васил Друмев". Заради напрежението с началничката учителката изпадала в състояния, в които не успявала да се контролира. Тогава тя пребивала децата със специални образователни потребности. 

Христова беше дисциплинарно уволнена, след като родители подадоха сигнал с подозрения, че децата им са малтретирани по време на учебни занятия. Две комисии, назначени със заповед на директорката, прегледали записите от камери за видеонаблюдение и останали шокирани от ужасяващата гледка.

Съдът осъди на пробация от една година агресивния педагог. Тя ще бъде обществено порицана на таблото с обяви и съобщения в Община Шумен. С решение на съда наказателното производство срещу нея е прекратено, а глобата й ще е символична - 209,49 лв. Според магистратите извършеното деяние не представлява тежко престъпление, но в действията на учителката е установена вина и пряк умисъл. Заради самопризнанията Христова получава и по-ниска санкция от съда.