За четвърта поредна година роднини и близки на Вероника Здравкова почетоха паметта й с шествие до лобното й място.  Роденото в Никопол 23-годишно момиче бе убито на 28 февруари 2015 г. от рецидивиста Илиян Здравков в района на жп гарата във Велико Търново. Мъжът и нанесъл 7 удара с брадвичка, след което захвърлил тялото й в близкото дере на река Янтра. Версията на криминалистите преди четири години беше опит за обир.

”Целта на шествието е да напомним на българския народ, че е съществувала Вероника. Ходейки по стъпките на Вероника и до мястото, където тя е издъхнала, ние се надяваме да я срещнем и да я видим. Това е като надежда, която ни крепи нас”, заяви бащата на убитото момиче Трайчо Трайков.

„Сега единственият стимул ми е да се боря за паметта й”, добавя майката Надя Трайкова.

 „ Жал ми е за красивото детенце, жизнена беше много. И добра , много учи”, казва през сълзи и бабата Миронка.

Паметната плоча на лобното място на убитата студентка е петоъгълник. Посоките на света са четири, петата е там, откъдето не се връщаш, казва бащата Трайчо.  По-рано родителите на Вероника почетоха паметта й на гробищния парк в Никопол.

Традиционно десетките роднини и състуденти на Вероника, които се събират на фаталната дата отправят апел държавата да не допуска рецидивистите да остават на свобода, а да получават справедливи и ефективни присъди.

Жестокото убийство  на Вероника потресе страната преди пет години и повдигна въпроса за връщане на смъртното наказание. Причината за избухналия гняв в социалните мрежи беше, че заловеният Илиян Здравков  направи пълни самопризнания и така получи 30 години затвор, а не доживотна присъда.