Масови изследвания с бързи тестове организират в две български общини. Директорът на РЗИ и кметът на Бургас вече са изработили програма за изследване на рискови групи. Това ще бъдат полицаи, лекари, медицински сестри, ромски групи се изследват в областта.

Половината вече са преминали тестове, няма положителен резултат, изтъкна Мутафчийски. 

"Популацията в България е девствена по отношение на изграждане на имунитет и не знаем до каква степен този имунитет върши работа. Няма отговор и в световен мащаб. Търсенията там са за удържане яростта на епидемията до намиране начин за лечение", припомни той. 

Както вече съобщихме, масови тестове ще има и в Дългопол. На тях обаче ще бъдат подложени основно общински служители. 

"Инициативата е на местната власт, откъде и как са се снабдили с тестове- не мога да отговоря. Финансирането е от общината. Това, което ние ще направим, е с доставчиците, които ги има на пазара. Те са 4-5 са и са доставили всички други тестове. Напоследък какви ли ни фирми ги предлагат", обясни той.

По време на редовния брифинг Мутафчийски предложи на журналистите да преминат през бързо тестване на утрешния брифинг, заедно с представителите на щаба.

"Това ще бъде най-добрият начин да покажем как работи - пред камерите", увери той.

Както вече съобщихме, готови са изследванията на над 1 000 полицаи в страната. Тествани са и военнослужещи. Резултатите от проучването - в линка:

Изградихме ли масов имунитет срещу COVID-19? Ето резултатите от бързите тестовеМутафчийски изтъкна, че по-мащбано изследване ще бъде скъпо и безсмислено