Регионалното управление по образованието в Пловдив започва търсенето на училища на децата, изселили се от ромската махала на Войводиново. Както TrafficNews.bg съобщи,  8 опасни сгради, застрашени от срутване, бяха сринати със земята. Междувременно на вратите на останалите 16 постройки бяха закачени констативните протоколи. Очаква се акцията да продължи на 31 януари. Тя бе предприета в резултат от хорското недоволство, след като двама роми пребиха зверски военнослужещ от селото навръх Богоявление. Местните жители се заканиха, че няма да спрат с протестите, докато цялата махала не бъде изравнена със земята.

Междувременно ромите от селото почти веднага освободиха домовете си. Багерите и униформените, които влязоха в квартала още на следващия ден, завариха единствено изоставени къщи и домашни животни.

Обитателите на махалата са се заселили в Стара Загора, Чирпан, Оризово, както и в Столипиново. Много от семействата са с по 4-5 деца.

Собственици на незаконни къщи във Войводиново жалят събарянето имВ момента тече 14-дневният срок за обжалване на издадените заповеди

Представители на всички компетентни служби вече работят на място, включително разговарят с родителите на тези деца, за да бъде намерено подходящото училище на всяко едно от тях.

„Има информация за 14 деца до 16-годишна възраст, чиито родители са се изселили от Войводиново. Една част от тях са дошли в Пловдив, други са отишли в Стара Загора”  съобщи началникът на Регионалното управление по образованието в Пловдив Иванка Киркова, цитирана от радио Пловдив.

Киркова, заедно със заместник-министъра на образованието Таня Михайлова, участваха в работна среща с над 50 директори от региона за мерките за обхват и задържане в образованието на учениците от малцинствата.