Ефектът на африканската чума по свинете /АЧС/ вече се усеща по джоба. Свинското започна да поскъпва, установи проверка на TrafficNews.

Килограм охладено месо за готвене струва около 8 лева, а вратните пържоли са между 9 и 10 лв. по магазините от големите вериги.

Заради АЧС досега у нас са избити 130 000 прасета, което е около 20% от поголовието. Българското производство е предимно за прясна консумация, а сега търговците компенсират с повече внос от ЕС.  Има по-евтино вносно месо, което е замразено и се използва за преработка и производство на колбаси. 

През лятото ефектът от свинската чума не се отрази на пазара и цените се задържаха без промяна. Най-вероятната причина е намаленото потребление на свинско.

„Няма опасност потребителят  да усети дефицит на свинско месо. Ние сме малък пазар, Европа ще ни поеме”, каза за TrafficNews Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово, където бе открита АЧС и бяха ефтаназирани 18 500 животни.

Сега Лефтеров е завел дело  във Великотърновския съд срещу Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ заради ниско обезщетение. Лефтеров оспорва размера на изплатената компенсация.

„Решиха да използват статистиката за изчисление на щетите. Така едно прасе между 50 и 80 кг бе изчислено по 1,70 лв. за кг, като пазарната цена в момента е около 2,80 лв.”, каза Лефтеров. Според него изплатеното от държавата обезщетение  е с 1 милион лева по-малко.

 „Методиката, по която ни беше направена оценката, не е пазарна. В наредбата пише, че трябва да бъдем обезщетени по пазарни цени. На база на направени оценки на колеги и преизчисляване на нашите животни, които сме унищожили, разликата е някъде около един милион лева“, каза Лефтеров.

 Той не възнамерява да купува нови животни за фермата си преди да излязат ясно разписани правила за биомерките. Очаква дейността на стопанството да въде възстановена чак след Нова година.

По думите му, някои от свинекомплексите, в които прасетата бяха избити заради АЧС, може да започнат работа и по-рано.