Ръководителите на три световни агенции СЗО, ФАО и СТО предупредиха за риска от световен “недостиг на храна”, ако властите не успеят да действат правилно в продължаващата коронавирусна криза.

Много правителства по света подложиха населението си на блокиране, което доведе до сериозни забавяния в международните търговски вериги и веригите за доставка на храни.

Паническото пазаруване на хората, влизащи в изолация, вече демонстрира нестабилността на веригите за доставки, тъй като рафтовете на супермаркетите се изпразват в много страни.

“Несигурността относно наличието на храни може да предизвика вълна от ограничения за износ, създавайки недостиг на глобалния пазар”, се казва в съвместния текст, подписан от Ку Донгю, ръководител на Организацията на ООН за храни и земеделие (ФАО), Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) и Роберто Азеведо, директор на Световната търговска организация (СТО), предаде АПФ, цитирани от БГНЕС. 

“Поради блокирането заради COVID-19 трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че търговията протича възможно най-свободно, особено, за да се избегне недостигът на храна”, се казва в изявлението им.

“Когато действат за защита на здравето и благополучието на своите граждани, страните трябва да гарантират, че всички мерки, свързани с търговията, не нарушават веригата на доставки на храни”, добавиха те.

В дългосрочен план има риск заповедите за изолация и ограничения за пътуване да причинят прекъсвания в селскостопанското производство поради липсата на работна ръка и невъзможността да се предлагат храни на пазарите.

„Подобни прекъсвания, включително възпрепятстване на движението на работниците в селското стопанство и хранителната промишленост и удължаване на забавянето при преминаването на границите за контейнерите с храни, водят до разваляне на нетрайни продукти и увеличаване на хранителните отпадъци“, заявиха тримата лидери.

Те също така подчертаха необходимостта от защита на служителите, които се занимават с производство, преработка и дистрибуция на храни, както за собственото им здраве, така и за здравето на другите, както и за поддържане на веригите за доставка на храни.“
„Има времена като тези, когато повече, а не по-малко, международното сътрудничество е от съществено значение“, казаха те.