Редки, екзотични и отлежали уискита ще бъдат на разположение на пловдивчани и гости на града по време на БезистенЪ Уиски Уикенд 2019. Изкусителните аромати на лимитирани брандове ще се носят от градината на рок бар „БезистенЪ“, а първите чаши за дегустация ще бъдат готови в 18 часа на 17 май /петък/.

Етимологията на уиски от келтски е „вода на живота“, а целта на селекцията от над 70 вида топ лимитирани бутилки е да докаже защо уискито е считано за толкова специална и живителна алкохолна напитка.

Акцент в портфолиото ще бъдат екзотични уискита от Япония, Индия и Австралия. Около 30 от бутилките ще съдържат фини нотки на Изтока, които са непопулярни в България. Сред представителите ще бъдат Mars от Япония, Amrut от Индия, Hellyer’s Road от о-в Тасмания, Австралия. За дегустация ще бъдат на разположение и премиум класа на популярни брандове уиски от Шотландия, Ирландия и САЩ, сред които BenRiach, GlenDronach, Glenglassaugh, Arran, Kilchoman, Benromach и Gordon & MacPhail. 

„Целта е да представим и да дадем възможност хората да опитат редки и труднодостъпни видове уиски. Бутилките са лимитирани количества на всички пазари, включително у нас. Високият клас, ниското разпространение и по-високата им цена, ги прави непроницаеми за ценителите, а чрез дегустация от по 10 мл всеки ще има възможността да се докосне до вкусовете, които представляват интерес за него“, посочи Асен Станев, съорганизатор на събитието.  

Уиски уикендът ще се проведе на 17 май /петък/ от 18 до 22 часа и на 18 май /събота/ от 15 до 22 часа. В арт пространството на „БезистенЪ“ и галерия „Aeterna” ще бъде изнесен външен бар, на който всеки може да опита в специална чаша видовете делукс уиски, които си избере, в дегустационната доза от 10 мл. За още по-пивко преживяване, на разположение на всички гости ще бъде и специално подбран кетъринг от деликатеси, подчертаващи вкуса на отбраните уискита.  

Пътеводители в чудния свят на уискито ще бъдат уиски ентусиастите от „Чист. Зрял. Малц“ и рок бар „БезистенЪ“, ще ви дадат насоки за многообразните вкусове, отлежаването в бъчви и културата на пиене на „водата на живота“.

Амбицията на „Безистенъ Уиски Уикенд” е да превърне Пловдив в столица на уиски културата.