Неспазване заповедта на кмета Здравко Димитров за делнично разписание в пиковите часове и по-големи автобуси за пътниците в градския транспорт сутрин и вечер установи съвместна проверка на екипи на ОП „Организация и контрол на транспорт“ и ДАИ. С глоби от по 5000 лева бяха санкционирани превозвачите, които не спазват разпорежданията, въведени от 16 март, за редовно разписание в час пик и над 70 места за пътници в автобусите.

Вместо фирмите превозвачи да спазват маршрутното разписание и да се движат сутрин от 05:00 до 09:00 часа и следобед от 16:00 до 19:00 часа с делничен график, както е указано в заповедта, е установено, че те провеждат по-малко на брой курсове и с по-малки автобуси.

„8 екипа от служители са разположени на възлови места из града и правят проверки на абсолютно всички фирми. Установихме и, че някои от тях в часовете с най-натоварен трафик използват и по-малка от 70 места вместимост за пътници, което е грубо нарушение на заповедта на кмета Здравко Димитров“, обясни директорът на ОП „ОКТ“ Пламен Вълков.

По думите му фирмите, които не спазват мерките за ограничаване разпространението на коронавирус и не съблюдават забраната за струпване на хора в автобусите, ще бъдат санкционирани с по 5000 лева. Допълнително глоби от по 1000 лева са наложени и за неспазване на маршрутното разписание и неделен график в пиковите часове. При следващо провинение сумата ще нарасне на 5000 лева.

Проверките на служители на ОП „Организация и контрол по транспорта“ и Държавната автомобилна инспекция се извършват всеки ден, като освен на терен наблюдението става и през GPS системата за следене на градския транспорт. Правят се и моментни снимки, като доказателство за неспазване на общинските разпоредби, които кореспондират с тези на Националния оперативен щаб за ограничаване  струпване на хора на едно място с оглед превенция на разпространението на коронавирус.

Контролът ще продължи до обявяване края на извънредното положение в страната.