ТЕЦ "Бобов дол" се очаква да изключи едната си инсталация за горене на отпадък. Това стана ясно след посещението на министъра на околната среда Емил Димитров в централата.

"Тази инсталация няма комплексно разрешително, въпреки че са в процедура на издаване на всички документи. Очаква се до месец-два да получат разрешителното. Казах им, че трябва веднага да спрат изгарянето на отпадъка", каза министър Емил Димитров пред "24 часа".

Очаква се другата седмица да бъде издадена принудителна административна мярка за спиране. Министър Димитров уточни, че замерванията на емисиите във въздуха са в норма. И контролното измерване, което тази вечер е направено на комина, също е показало, че няма отклонение от нормите.

Междувременно в писмо до медиите от фирмата обявиха, че "ТЕЦ Бобов дол" ЕАД има както действащо Комплексно разрешително, така и разрешение за изгаряне на отпадъци и включително подписана нотификация за внос на отпадъци.

Ето и цялото съобщение от "ТЕЦ Бобов дол" ЕАД:

Всички тези документи са подписани от МОСВ, РИОСВ - Перник и Изпълнителна агенция по околна среда. Предоставили сме ги и на всички разследващи органи.

При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това. Включени сме в един безумен сценарий на един зле управляван апарат. Служителите на "ТЕЦ-Бобов дол" ЕАД са карани да пишат обяснения, от няколко дена е спряна нормалната работна дейност на Централата.

Не искаме да бъдем част от сценарии на институциите, които не могат да управляват работния си процес адекватно и си търсят жертва.

"ТЕЦ-Бобов Дол" ЕАД разполага със следното:

1. Решение от МОСВ за пробно изгаряне на отпадъци. Подписано от заместник министър, МОСВ

2. Подписано и издадено решение от страна на МОСВ за внос на отпадъци, получател "ТЕЦ-Бобов дол" ЕАД. Подписано и издадено от заместник-министър и директор Дирекция "УООП", МОСВ

3. Подписано разрешение за изгаряне на отпадъци на "ТЕЦ-Бобов дол" ЕАД. Подписано от Директор на РИОСВ Перник

Решение за издаване на Комплексно разрешително. Издадено от Изпълнителна агенция по околна среда.

При поискване от наша страна можем да предоставим документите!

Екоминистърът пристигна на проверка в ТЕЦ "Бобов дол"От прокуратурата днес съобщиха, че ТЕЦ-а е обект на проверка от държавното обвинение