Софийската градска прокуратура разследва има ли злоупотреби и ако да, от кого са извършени при случайното разпределение на делата. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Повод за образуването на досъдебно производство е приключил доклад от независими одитори, който установил, че централизираната система, въведена в случайното разпределение на делата в съдебната система , може да бъде обект на цялостна манипулация. Докладът е получен във ВСС.

Софтуерът за случайно разпределение на дела "Law choice" се използва в над 95% от българските съдилища, прокуратури и следствени отдели.

След като като са се запознали с доклада , шестима от членовете на съвета - петима от съдийската колегия и един от прокурорската колегия са подали сигнал в прокуратурата. Разпитани са вече и първите свидетели във връзка с делото.

Одитният доклад е констатирал, че неоторизирано лице, стига да има електронен подпис и минимални компютърни познания, би могъл да проникне в системата и да извърши разпределение на дело. Говорителят на главния прокурор каза, че човек с достъп до Районен съд - Враца е можело да разпределя дела в София, Велико Търново, на практика във всички градове.

Освен това IT специалистите не са съдействали при одита, което е наложило тази сутрин прокурор от СГП да отиде във ВСС да получи достъп до данните. "Това ще даде информация осъществяван ли е нерегламентиран достъп до системата за СРД. Този достъп би позволил да се установи кой и кога е имал достъп и има ли нерегламентиранано добавяне на или изтриване на ползватели, които не би трябвало да имат такива права" заяви говорителят. 

Сийка Милева обяви, че ЕК ще бъде държана в течение на разследванието, тъй като фактите са изключително сериозни и на изпитание е подложено доверието на цялата съдебна система. 

"Фактите, изложени в сигнала на членовете на ВСС са изключителносериозни и притеснителни. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна към разследването. В случая на карта е подложено доверието на цялото българско общество в съдебната власт" заяви Милева.