Централната избирателна комисия наложи глоба в размер на 2000 лева на лидера на "Атака" Волен Сидеров заради поведението му в предаването "Референдум" по БНТ.

Санкцията е за нарушение на Изборния кодекс, който забранява "използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите". Именно това е провинението на лидерът на "Атака".

Той е наказан за това, че на 1 октомври в предаването "Референдум" по БНТ1 е "нарушил добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, които са участвали в предаването". Тогава Сидеров се обърна към Ангел Джамбазки с квалификации като "гей" и "водещ гейпарада". Към водещата Добрина Чешмеджиева и други участнички се обръщаше с "ма". След като му отнеха думата, Сидеров продължи, за да каже, че министърът на отбраната Красимир Карачанов бил откраднал от българския народ 1 милиард лева, като ги е предоставил на САЩ.

Наложената му глоба е минимална, тъй като тя може да достигне и до 5000 лева.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийски районен съд чрез ЦИК в седемдневен срок от връчването му на нарушителя.