Шофьорите на линейки трябва да оказват съдействие на членовете на съответния медицински екип, изпратени по спешност. Това е отговорът на Министерство на здравеопазването на въпроса длъжни ли са шофьорите да помагат при транспортирането на болни. Становището е по повод казуса породил се след грозна сцена в Пловдив - а именно, шофьор отказва да помогне за свалянето на жена в тежко състояние. 

Припомняме, че само преди дни читател на TrafficNews ни изпрати видео от грозна сцена, разиграла се пред пловдивски вход. На адреса е извикана линейка по сигнал за жена в тежко състояние. Съсед е привикан на помощ да свалят болната жена до линейката, а лекарката в екипа моли мъжа да слезе и да помоли на свой ред шофьора на линейката да се качи "поне до първия етаж". 

Вместо това обаче пред входа започва разспра, в която цинично шофьорът обяснява, че не е длъжен да прави каквото и да е. Всичко това е документирано във видео от съседа, който е помогнал за свалянето на жената. 

Цинично? Шофьор на линейка в Пловдив отказва да помогне да свалят болна женаЛекарка праща съсед да го викне, мъжът отказва да помръдне

„Бяхме повикани при пациент, който беше в безпомощно състояние. На адреса дойде съсед, който помолих да слезе и да помоли шофьора да изкара носилката пред входа на блока и да ни помогне при изнасянето на пациента. След като се върна, младият мъж каза, че шофьорът е отказал да помогне. Когато излязох, видях, че носилката е извадена, но шофьорът и съседът се караха”, сподели д-р Веселка Танева, завеждаща екипа във видеото по Нова тв.

Според изнесената информация в крайна сметка шофьорът помага да бъде транспортирана пациентката. Доктор Танева разказва, че често има нужда от помощ, но обикновено шофьорите й съдействат. Тя е коментирала случая с директора на болницата. 

"Ситуацията е ясна. Поведението на шофьора е неприемливо", посочи директорът на Спешния център д-р Иван Стойнов. 

Назначена е вътрешна проверка. Шофьорът е отказал да коментира.