Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) окончателно отказа да спре наказателното производство срещу бандата на Димитър Желязков-Митьо Очите. Той потвърждава определението на долната инстанция (от 18 декември м.г.), като решението е взето на закрито заседание на 20 януари, съобщава Флагман.

Припомняме, че в същия ден тази седмица Специализираният наказателен съд (СНС) отмени заседанието си с аргумента, че делото се намира в АСНС.

Въззивната инстанция е препотвърдила и всички мерки за неотклонение на подсъдимите предполагаеми участници в организирана престъпна група.

Любопитен момент е, че, според аргументите на апелативния съдебен състав, соченият за ръководител на групата Митьо Очите има опасност и да се укрие.

При смекчаване на процесуалната принуда, от страна на подсъдимите ще бъде възобновена евентуалната процесуална дейност, считат в АСНС.

“От друга страна, обвиняемите Димитър Желязков и Иван Найденов са осъждани, като част от деянията по обвиненията, повдигнати срещу всеки един от тях, са квалифицирани като „извършени при условията на опасен рецидив“ по см. на чл. 29 ал.1 б. ”а“ и б. “б“ от НК. При тази хипотеза опасностите от укриване и от извършване на престъпление се презумират от законодателя.

Не следва да се остави без внимание обстоятелството, че подсъдимият Димитър Желязков е бил предаден за нуждите на наказателното му преследване в Република България, чрез екстрадиция от компетентните власти на Република Турция, където се е намирал преди предаването му, със знанието, че срещу него в България е започнало наказателно (досъдебно) производство“, сочи тричленният съдебен състав.

Припомня се и че мярката на подсъдимия Юмер Мехмед е била изменена от „Парична гаранция“ в „Задържане под стража“ поради ненамирането му на заявения и известен по делото негов адрес.

„Обстоятелствата по горните два абзаца дават основание на съда да счете, че за тези двама подсъдими (Желязков и Мехмед) е налице и реална опасност от укриване (освен от извършване на престъпление), в случай че мерките им за неотклонение бъдат изменени в по-леки.

Здравословното състояние на подсъдимите Димитър Желязков, Йордан Въчев и Калоян Колев, за което по делото са налични необходимите медицински данни, не е животозастрашаващо, нито несъвместимо с условията на арест“, сочи още съдебният акт.

В крайна сметка всички мерки за неотклонение остават в сила.

А те са: „Задържане под стража“ за Димитър Желязков, Юмер Мехмед, Радослав Николов, Венцислав Христов, Иван Пишиев, Калоян Колев и Иван Найденов; „Домашен арест“ - за Йордан Въчев; „Парична гаранция“ - за Пейко Янков, Пламен Петков, Карен Ованнисян и Станислава Желязкова; и „Подписка“ - за Андрей Андреев.