Родителите на загиналия под връх Лхотце алпинист Иван Томов молят да не се изпращат повече пари по сметката, която бе разкрита преди два дни, за да се покрият разходите по връщането на тялото на сина им в България.

Макар че часове след разкриването й премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще преведе необходимите 70 000 долара, близо 20 души са изпратили още общо около 3000 лева.

"По 50 лева, по 100 лева са превеждали. В тези трудни времена за нас това е изключителен жест", каза пред "Монитор" майката на младия мъж – Валентина.

Вчера от ГЕРБ е преведена обещаната сума – 122 660 лева. С останалите пари са събрани общо 125 008,47 лева.

Майката Валентина, бащата Юрий и сестрата Елизавета изказват огромната си благодарност към хората, проявили съпричастност към огромната им болка.

"Когато разбираме, че не сме сами, сякаш ни става малко по-леко", каза бащата на алпиниста и допълни, че парите, които останат, ще бъдат преведени за благотворителна кауза.

В момента се решават организационни въпроси по транспортирането на тялото на сина им със съдействието на Министерството на външните работи и Консулството на България в Катманду.

35-годишният русенец загина на 17 май, след като покори без кислороден апарат връх Лхотце в Хималаите. Смъртта го застигна на височина 7850 метра под лагер 4 и това правеше акцията по свалянето на тялото сложна и рискована, но не и невъзможна.

Родителите на загиналия алпинист Иван Томов събират пари да върнат тялото муНужни са 70 000 долара, пращайте дарения на сметката на баща му, призова приятелката на Иван

Преди 6 години: Загиналият алпинист Иван Томов оцеля в касапницата под Нанга ПарбатБоян Петров спаси русенеца под същия връх три години по-късно

Хималаите приютиха поредния българин. Иван Томов издъхна в Лагер 4На слизане от Лхотце се почувствал зле, подали му кислород, били му инжекция срещу мозъчен оток, но…