Родители на малчугани от детска градина "Светлина" в село Царимир край Пловдив излизат на протест по повод съмнителното уволнение на директорката на градината Мария Маринчешка. 

Маринчешка оглавява детското заведение от близо 3 година, а преди това има 5-годишен стаж в друг детска градина в община Съединение. Жената е категорична, че през всички тези 8 години няма провинения и административни наказания от нито една проверяваща институция.

На 13 ноември тази година обаче без никакви предварителни индикации на Маринчешка в връчена заповед за дисциплинарно уволнение. Според изнесената от нея информация мотивите за отстраняването ѝ от длъжност са разпространени снимки на развалени хранителни продукти, които са били разпространени в интернет.

"В интернет пространството на незнайна за мен страница във Фейсбук са качени снимки на развалени плодове и зеленчуци, които се присъждат на детските градини в общината. В случая съм обвинена, че качените снимки са от поверената ми детска градина... И то само по сходството с подовата настилка", обяснява пред репортер на TrafficNews бившата директорка.

Според нея уволнението е незаконно, като нито е имало извършена проверка, нито снимките са достоверни и касаят нейното детско заведение. На същото мнение са и родителите на децата, възпитаващи се там. Затова те организират митинг в подкрепя на директорката, който ще се проведе на 18 ноември от 8 часа в двора на детската градина.