Експерти от РИОСВ-Пловдив изпратиха за лечение в Спасителен център за диви животни в Стара Загора две бедстващи птици от защитени видове. Керкенез със счупено крило и горска ушата сова с наранено око бяха намерени в района на Пловдив и прибрани само през вчерашния ден, след като екоинспекцията беше алармирана чрез „зеления телефон“.

Керкенезът, наричан още черношипа ветрушка, и горската ушата сова са защитени видове, които са включени в Закона за биологичното разнообразие. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лв.

Всяка година през пролетния сезон зачестяват сигналите към РИОСВ – Пловдив за паднали от гнездa наскоро излюпени сови. Експертите от институцията обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ екземпляр. В настоящия период малките на горска ушата сова се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата. Родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Това не е повод за притеснение, защото малките птици не са ранени и няма нужда да бъдат изпращани в Спасителен център. Препоръчва се, когато бъдат открити малки птици, те да се поставят върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена, за да може родителите им да се погрижат за тях.