Съпругата на Васил Божков - Елена Динева, излиза под гаранция от 1,5 млн. лева, реши специализираният съд. Прокуратурата я обвинява в съучастие в престъпната група на Божков и искаше да бъде арестувана.

Елена Динева влезе в залата с белезници на ръцете. Камери обаче не бяха допуснати по искане на обвиняемата, съобщава dnes.bg. Според прокуратурата има данни, че Динева е участвала в организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков. Съдът прие, че има достатъчно доказателства, че съпругата на Васил Божков Елена Динева е била част от организираната престъпна група, ръководена от хазартния бос. Според съдия Елена Попова, на този етап обаче доказателствата са все още оскъдни. От обвинението посочиха, че тя е била съдружник в дружествата, които са организирали хазартни игри и пряко се е ползвала от неправомерно генерираните средства.

Пред съда Динева заяви, че не е познавала нито един член от Комисията по хазарта. Самата Динева каза, че участва в търговски дружества, но част от тях са еднолични, има и участие в управителните съвети на 2 фондации. Пред съда Елена Динева заяви, че съпругът й е бил принуден да не се върне в България. Тя заяви още, че е съдействала на разследващите над 20 дни при обиските, които са извършвали по линия на разследването. Динева добави, че не е напуснала страната, когато е станало известно за акцията срещу Васил Божков, въпреки че е имала паспорт и е можела да го направи.

По време на заседанието прокуратурата предостави пред съда списък с дружества, в които Елена Динева участва. Посочено беше, че обвиняемата е имала с останалите обвиняеми, сочени за членове на групата, общи финансови цели. От прокуратурата поискаха Динева да бъде оставена за постоянно в ареста, защото може да се укрие или да окаже влияние на свидетели.

Адвокатът на обвиняемата Трендафил Трендафилов заяви, че само част от дружествата от дадения на съда списък са работещи към момента, те не са на Динева, а тя имала само участие в тях, като някои били и фондации. По думите му доказателствата по делото не могат да обосноват участие в престъпна група на Динева. Трендафилов отбеляза, че никое от дружествата, в които тя има участие, няма общо с хазартна дейност. Пред медиите адвокат Трендафилов заяви, че Динева не е споменавана в материалите по делото и е обвинена само защото участва в търговски дружества.

По време на заседанието стана известно, че Динева е съпруга на Васил Божков, но адвокат Трендафил посочи пред журналисти, че той не е виждал удостоверение за брак, а че Божков и Динева били женени се посочвало само в един от томовете по делото. На 29 и 30 януари при претърсване в дома на Динева са иззети телефони, компютър и дискове с документи и отчети на хазартните фирми.

Съдът прие, че няма сериозна опасност от извършване на друго престъпление. Съдът отбелязва, че не се доказва до този момент върху кои свидетели би оказала въздействие.  Определението на съда може да се обжалва и протестира на втора инстанция.

Преди дни стана известно, че българската държава е направила искане Божков да бъде екстрадиран от ОАЕ, където беше задържан. Божков има повдигнати 11 обвинения, като част от тях са за принуда, изнудване, подкуп, пране на пари и други.

Спецпрокуратурата иска арест за съпругата на БожковЕлена Динева е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група