На мирен протест за чиста река се събраха днес хората от Никопол. Исканията им са за чиста река, като те са категорични, че не искат да бъде затворен заводът за тоалетна и домакинска хартия. Там работят много хора от община Никопол.

„Мизерията идва от утайниците. Те се намират отдясно по пътя в посока към завода. Те събират водата от завода, утаяват се твърди частици, а водата се изсипва в канала. Къде обаче изхвърлят утайките, никой не знае. Утайниците се виждат от пътя”, каза Стоян Соколов – жител на едно от съседните села.

„Нашият мирен протест не е с цел да затворим завода и да отнемем правото на труд на хората. Ние искаме най-учтиво да помолим ръководството на този завод да си направи пречиствателна станция. Това, което има в момента е не функционира като такъв тип станция”, коментира едни от протестиращите.

След разследване на Trafficnews: Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в НикополИзвънредни проверки започнаха всички институции

Както вече съобщихме, прокуратурата в Никопол се самосезира и започна ново досъдебно производство след разследване на Trafficnews  за замърсяване на река Осъм. В предаването „Неделята на Нова“ ви разказахме как в продължение на година в социалната мрежа хора от Никопол публикуват снимки  и видеа, и подават сигнали затова, че е замърсена река Осъм край село Черковица. Те твърдят, че замърсяването е от завода за хартия, който се намира в близост до реката. Екип на Trafficnews.bg отиде на място да провери, наистина ли е така? 

„Доказателствата, които ще събираме ще бъдат насочени към обективната страна на това деяние. Вече след като имаме някакви експертни заключения ще говорим за замърсяване и степен на замърсяване”, заяви прокурор Добринка Матева -говорител на Районна прокуратура - Плевен.

„Разбира се, ще търсим съдействие на независими експерти, ние сме задължени. Наказателно процесуалния кодекс ни задължава при съответните експертизи да бъдат използвани независими вещи лица от акредитирани лаборатории”, каза още тя.

Повече по темата гледайте във видеото: