Скоро се очаква да започне процедурата по проектиране за направата на нов лекоатлетически стадион в Пловдив. Това сподели заместник-кметът Георги Титюков. Припомняме, че заради разнобой между клубовете и Общината, градските власти решиха стадион „Пловдив” да остане изцяло футболен, а леката атлетика ще има собствено съоръжение.

Правят ст. "Пловдив" за мачове от Световно първенство! Проектират и лекоатлетически стадионОбщината пуска конкурс за проектирането на съоръжението за 190 хил. лева

За целта ще се ползва този, който е от североизточната страната на стадион "Пловдив". Пистите изцяло ще бъдат подменени и разширени. Освен тях, нови тренировачни писти ще бъдат изградени и до игрище номер 5 в близост до съоръжението, които ще покриват нормативите за състезания от световен ранг.

Новият стадион за лека атлетика ще бъде реновиран, ще се изградят нови съблекални и силови зали за подготовка. Идейният проект ще бъде съгласуван с всички клубове под тепетата.

„ Написал съм доклад до кмета Иван Тотев. На сесия на Общинския съвет, когато има бюджетна промяна, ще поискаме от средствата заложени за стадион "Пловдив" да се отделят 200 хиляди лева, за да се проектира лекоатлетическия стадион. Ще се обяви конкурс за проект, като първото място ще спечели правото да моделираш самия стадион,  второто и третото място ще вземат съответно 6000 и 4000 лева”, заяви Георги Тютюков.

Проектите ще се оценят по няколко критерия. Единият от тях е функционалността, като тежката дума ще бъде дадена от спортните клубове. Много важна ще бъде и самата визия и как тя ще се впише в целият ансамбъл на спортния комплекс.  

По предварителни разговори сумата, необходима за изграждането на модерното съоръжение, ще е между 5 и 6 милиона лева.

Според зам.-кмета не е изключено стадион „Пловдив“ да бъде изграден от държавата, въпреки последните коментари на министъра на спорта Красен Кралев. Той каза, че държавата няма да финансира футболен стадион, за да се играе едно  местно дерби на него. Титюков каза, че вече се е коментирало при евентуално изграждане на ст. „Пловдив“, Локомотив и Ботев да играят мачовете с грандовете на него.