Президентът Румен Радев призова властите да отворят Витоша за хората и да има някакъв баланс в ограничителните мерки, наложени заради коронавируса. Все още нямаме безвъзмездни помощи, а това е препоръка на редица организации. Закъсняхме с тези мерки в помощ на малките и средните предприятия. Има резерв, който интересно защо, правителството не обсъжда. Дали ще стигнем до 10 милиарда заем и ще го изплащат поколения или ще се обърнем към резервите, а такива има. Другите страни веднага направиха бърз анализ и взеха мерки. Важно е хората да усетят, че има държава, която мисли за тях. Това влияе и на психическия климат в семейството. Когато има напрежение имунитетът се срива, а това е важно условие, за да има по-малка заболеваемост. У нас не трябва да допускаме това, което се случва в Англия. Но родители с малки деца трябва да се пускат навън по двама души, коментира Радев и призова правителството да отвори да достъп Витоша. Нима там има повече вируси, отколкото в града? Семействата си спазват дистанция в планината. В много държави под карантина парковете са свободни за индивидуален спорт, каза още президентът.

Има механизми за целенасочено финансиране на най-уязвимите групи и на хората, застрашени от глад. Стана модерно да се говори за смърт. Не трябва да делим починалите от коронавирус от останалите, които си отиват. Около 3000 души годишно умират от усложнения от грип. Други си отиват от липса на медикаменти или достъп до медицинска помощ. Коронавирусът е опасност за националната ни сигурност заради по-голямата му заразност и устойчивост. Но трябва да се отчита общата картина. Трябва баланс между здравни, социални и икономически мерки. Засега той не е постигнат, изоставаме в другите мерки, обобщи президентът.

Румен Дадев говори и за началника на кризисния щаб ген. Мутафчийски. Познавам го отдавна. Оценка му дадоха хората, които спазват наложените по негова препоръка ограничителни мерки. Той влезе в една роля на информационен, експертен, указващ и управляващ орган, наложен от премиера, коментира президентът Румен Радев. Защо не се използва националният план за грипа пандемия от 2006 година?, запита той. Щяхме да влезем по-подготвени в тази криза. Можем да бъде успешни само с единство между институциите. Никога не съм отказвал да подам ръка на премиера, стига да е искрен и да не си прави други сметки, каза още президентът и добави, че се чувства обединител на нацията. Трябва да имаме модел за социално-икономическо възраждане. Трябва да използваме тази инерция от обединението на нацията, за да излезем от кризата. Знам как да се боря, знам как да бъда смирен, завърши Румен Радев.