Депутати от ГЕРБ са внесли предложения за промени в закона за извънредното положение, сред които предлагат и сериозно намаление на глобите при нарушения на мерките срещу разпространението на коронавируса. Така те редактират собствените си идеи за строги санкции, определени в приетия на 20 март закон. Днес предложенията ще бъдат обсъждани и гласувани в правна комисия, за да могат в понеделник да бъдат окончателно приети на извъндерно заседание на парламента.

Досега глобата за физически лица беше 5000 лева. С поправката, която вероятно ще бъде приета, тя ще стане между 300 и 1000 лева при първо нарушение и между 1000 и 2000 лева при повторно. За юридически лица санкцията беше 15 000 лева, а поправката предвижда да бъде намалена от 500 лева до 2000 при първо нарущение лв. и от 2000 до 5000 лева при повторно.

Тези глоби са за нарушения като неспазване на ограниченията за посещение на паркове, за струпване на хора при физическите лица или за неспазване на мерки в търговските обекти при юридическите, а не са престъпления.

Срещу санкциите от 5000 лева за имаше много реакции, че са несъразмерни, както и че не навсякъде могат да се прилагат или следят, нито контролът може да обхване всички нарушители, припомня dnevnik.bg. Предложения за поправки в закона между първо и второ четене са внесли и други групи, а заседанието на комисията е в ранния следобед днес.