Във всички областни градове ще бъдат изпратени полицейски служители, за да могат да помогнат за спазването на реда при опашките пред Бюрата по труда. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на извънреден брифинг.

„Открихме и допълнителни офиси в много от областните градове. В Бюрата по труда вече се приемат и молбите към НОИ, за да може да се спести разкарването по различни гишета. Всички документи могат да бъдат подавани електронно, могат да бъдат подавани и по пощата. Имаме възможност да направим служебен контрол на данните, които са изпратени. Затова призоваваме всички да се възползват от електронната услуга“, заяви Сачева.

Вече от 15 444 лева са вече отпуснатите средства от НОИ.

Много малко са тези, които са използвали ел. услуги те са под 3% от общият брой.

„Работниците, които са в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор, като за това не се изисква разрешение от основния работодател. Всички, които се включат да работят в селското стопанство – могат да получат както своите обезщетения, така и възнаграждения. Договорите не е нужно да бъдат еднодневни, а за целия период, в който трае положението“, коментира социалният министър.

„Нека всички земеделци да подават свободните си работни места, за да можем ние да пренасочваме хората. Няма как да принуждаваме хората да работят, но можем да поощрим, тези които имат нужда от допълнителни доходи, призова тя.

 873 фирми са подали заявления, за да се възползват от мярката 60 към 40, като това засяга общо - 12 455. В това число са основно микро и макро предприятия. Основно става въпрос за ресторанти, заведения и малки цехове.

„Забавянето за плащане по тази програма се дължи основно на промените, които са направени“, обясни Сачева.

Всички социални служители, които са на първа линия на терен  ще получат допълнителни възнаграждения. Няма отлив на служители от Бюрата по труда, има само единични случаи 2-3 в цялата страна.

Хората на първа линия са около 6100 – социални работници, инспектори и работещи в Бюрата по труда. Средствата за финансиране ще бъдат от Оперативната програма и държавния бюджет.