Ако някой някога се е съмнявал, че ще успеем само за няколко дни да ушием и да разпратим до всички училища в Пловдив и региона необходимите маски за колеги и за медиатори, явно е грешал. Думите са на директора на Професионалната гимназия по битова техника (ПГБТ) в Пловдив Гергана Георгиева, през чиито ръце миналата седмица минаха над 1000 маски.

Точният им брой е 1170 текстилни маски за многократна употреба. Всички до една ушити от нейни колеги от три други професионални гимназии в Пловдив и Асеновград, пише Монитор.

„За ушиването на заявените маски от училищата в асеновградска община се погрижи ПГ "Патриарх Евтимий" – 123 броя. Останалите 977 броя разпределихме и опаковахме при нас“, обясни Гергана Георгиева за Агенция Монитор. Маските са за учители и медиатори, които, въпреки кризата и извънредното положение заради Covid-19, трябва да посещават в домовете им ученици от социално уязвими групи. Това са деца, повечето от които могат само да мечтаят за компютър вкъщи и интернет. Въпреки това обаче и те, както останалите си съученици, трябва да продължат обучението си.

Маските са били ушити в Професионалната гимназия (ПГ) по облекло "Ана Май", ПГ по кожени изделия и текстил "Д-р Иван Богоров" от Пловдив и ПГ "Патриарх Евтимий" от Асеновград. „Само четири дни ни отне да ушием необходимото количество“, казва директорът на ПГ по кожени изделия и текстил "Д-р Иван Богоров“ Михаил Казанджиев. Самият той активно се включил в изработването на маските, въпреки че по образование е философ. Негови две колежки се трудели почти денонощно, за да могат да помогнат и щафетата „Предай нататък доброто“ да не спира.

По думите му част от маските отишли и при деца без родители, които живеят в Център за настаняване от семеен тип на ул. „Лъджене“ в Пловдив. „Започнахме да шием маските с плат, който имахме. След това директорът на ОУ „Драган Манчов“ Борис Златарев дари 100 метра плат и искам специално да му благодаря“, обясни Казанджиев. Той уточни, че маските отговарят на всички изисквания – те са 100% памучни, с джобче в тях за поставяне на допълнителни антибактериални средства, двуслойни. „Звъняха ми ученици, които искаха да се включат в ушиването на маските, но не им позволихме с оглед на спазване мерките за безопасност. А сега ми пишат есемеси деца, които искат вече да се връщат в класните стаи, липсва им училището“, признава Казанджиев.

„Готовата продукция бе доставяна в ПГБТ. С помощта на трима колеги от дежурния непедагогически персонал разпределяхме и опаковахме поръчката на всяко училище. С куриерски служби изпращахме предпазните маски до училищата във всяка община. Пловдивските идваха по график, за да няма струпване на хора, за да ги получат на място. Тъй като броят на училищата беше много голям, изпращах маските до един  директор от всяка община, а той от своя страна поемаше разпределянето и изпращането до останалите училища. Получи се нещо като верига – „предай нататък“, разказва още Гергана Георгиева. И тя, и останалите й колеги са категорични, че при приемането и разпределянето на маските са спазвали абсолютно всички изисквания на Националния щаб и Министерството на здравеопазването за безопасност. Получили са съдействие и от експерта по професионално образование в РУО – Пловдив Петя Герасимова. Подкрепата, координацията, мотивацията  за ушиването текстилните предпазни маски е на началника на Регионалното управление по образованието (РУО) - Пловдив  г-жа Иванка Киркова.