ВиК авариите на булевард „Александър Стамболийски“ в Кючук Париж вече едва ли изненадват някого. Булевардът се затваря толкова често за ремонт, че хората в района някак са свикнали с това. След поредното разкопаване, преминаването през трасето допълнително се затруднява, тъй като вече не е останало „не закърпен“ участък. В района, обаче все още живеят хора, които  не могат да приемат вида на улицата и непрестанните ремонти.

„Мръсотия, липса на обезопасяване, прах във въздуха и кал при дъжд, невъобразим шум от преминаващите автомобили, който тормози гражданите от блока до "булеварда". Ще си позволя да попитам: колко големи са ВИК в тази държава и колко малка е властта на местно и държавно ниво, щом не се намери години наред орган, който да иска и да може да провери и санкционира такива действия. Кметовете са наясно с всички проблеми на града и отделните райони, само докато тече предизборната кампания. Веднага, щом ги изберат, амнезията е пълна. Ще доживея ли да видя санкции за това дружество? Ще доживеят ли гражданите на Пловдив да излизат сутрин за работа и да се усмихват, виждайки грижливо подредени и красиви пространства в района, в който живеят“, възмущава се госпожа Костадинова, която живее в района.

Жената илюстрира и коментара си със снимка на поредния разкопан участък и добавя, че само на 30 метра има и друг такъв "обект", ремонтиран от ВИК.

Добрата новина за жителите на района е, че булевардът е предвиден за ремонт, като се очаква до март месец да започнат първите обществени поръчки за проекта. Булевардът ще бъде ремонтиран от край до край, но в същите габарите.

Финансиране за тоталната реконструкция на мрежата и булеварда е осигурено през големия проект на ВиК за над 100 млн. лева.  

Освен бул. „Александър Стамболийски“, проектът обхваща още редица булеварди в Пловдив, откъдето е пътя на колекторите, които ще бъдат сменени и ще се влизат в Пречиствателната станция. В проекта са сложени и ВиК дейностите по „Модър-Царевец“, с което Община Пловдив ще спести около 2 млн. лева.

ВиК – Пловдив взе безвъзмездно 97,5 млн. лева за реализацията на най-големия си проект, който е на обща стойност от 137 млн. лева.  От Оперативна програма „Околна среда“  се осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 97,4 млн. лв, а срокът за изпълнение на двата проекта е 49 месеца. За изпълнението на проекта водното дружество ще тегли заем от 17,4 млн. лева, за да съфинансира проекта.