20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив е задържаният хакер, когото проверяват за удара срещу сървърите на НАП, научи TrafficNews.bg . Младежът бе задържан вчера следобед на работното си място, като Росен Бъчваров заяви, че той се занимава с киберсигурност.

През 2017 година Кристиян демонстративно проби защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава, все още ученик, младежът показа как може да променя оценки в реално време на всеки един учащ в страната.  

Хакерът Кристиян се издъни с елементарна грешка! Грози го до 8 години затворПловдивчанинът вече е обвиняем, остава в ареста за 72 часа

Хакерът бе ученик в Търговската гимназия, когато при негов проект, бе решил да пробва дали в защитата на сайта на МОН има пропуски в сигурността. Той показа как може да се извлекат лични данни – ЕГН-та , имена, разплащателни документи, банкови сметки и други.

След репортажа на репортера Илиян Велков за „Господари на ефира”, Кристиян бе поканен да работи във ведомството  и да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията  си място.

По-рано премиерът заяви, че съжалява за младежа, тъй като той е можел да работи за държавата , а вместо това ще се сдобие с обвинение.

 „Хакерската атака е един вид бунтарство, да докажеш, че можеш да преодолееш системи. Неслучайно и в Германия, и в Щатите хакнаха. Доказваш, че уменията са ти надраснали защитите”, каза Борисов.

Илиян Велков за хакера Кристиян: Вълшебници като него трябва да се използват!Младежът хакна сайта на МОН преди 2 години

Официално от ГДБОП: Има арестуван за хакерската атака срещу НАПЗадържаният работи в компания за киберсигурност

Още по темата, вижте в репортажа на “Густо ми е, Велков” от 2017 година: