Опашки се редят пред Археологическия музей в Пловдив, където се изложени най-големите златни съкровища на България.  Те ще могат да ги зърнат безплатно,  като се очакват  хиляди  пловдивчани и гости на града да се включат в  Европейската нощ на музеите, която продължава до полунощ.  В нощта ще се включат 30 000 музеи в повече от 120 държави от целия свят.

Инициатор на Европейската нощ на музеите е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО.  Идеята за провеждане на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото. 

В  Археологически музей  от 14 май до 27 октомври пловдивчани и гостите на града, ще имат редкия шанс да се насладят на съкровищата от Хотница, Вълчитрън, Панагюрище, Рупите и Дъбене. Наред с тях Археологическият музей показа още 250 артефакти от най-ранната история на града.