„Имате ли медицински маски”. Това е най-често задаваният въпрос днес във всички аптеки в Пловдив. Отговорът обаче навсякъде е един и същ: „Свършиха”. Заради притеснението от разпространение на коронавирус санитарните материали навсякъде са изкупени, а зареждане няма от 2-3 седмици. Пловдивчани пък с часове обикалят с надеждата да открият някоя кутия, показа проверка на TrafficNews.

„Днес почти всеки клиент търси маски. А като им отговоря, че нямаме, започват да се ядосват и да ми се карат”, разказа пред наш репортер фармацевтът Мария Панайотова, която работи в една от големите аптеки в центъра на града. Тя обясни, че днес в друга аптека са получили няколко кутии маски, които са били разграбени за броени минути. Цената им обаче е била 9 пъти по-висока – от 10 ст. за брой в началото на месеца, сега е скочила на 90 ст. „Никъде по складовете няма и никой не знае кога ще е следващото зареждане”, обясни фармацевтът.

По нейните наблюдения се търсят и дезинфекциращи гелове и ръкавици. Една жена, която ще пътува в чужбина, днес закупила ръкавици за децата си. Обяснила, че иска да ги предпази в самолета. Също така тази година повече пловдивчани се интересували за имуностимуланти и препарати за повишаване на имунната система. Пикът на продажбите им обаче преминал малко преди и по време на грипната епидемия и обявената в града грипна ваканция в края на януари и началото на февруари.

Същата е ситуацията и в район „Тракия”, както и в „Северен” и „Южен”. „Маски няма, очаква се голяма партида до 2-3 дни. Хората ги търсят много, както и витамини за подсилване на имунната система. Но истерия няма”, обясниха от една от най-посещаваните аптеки в района на гара Филипово. Колегите им от ул. "Васил Левски", до църквата Иван Рилски, пък смятат, че няма истерия около коронавируса. Търсенето е още от първата вълна на грипа.

„Това е третата аптека, в която влизам. Никъде няма маски. Ще пътувам за Виена, синът ми е там, и искам да се предпазя в самолета”, сподели Светла Начева. Жената е притеснена, тъй като е запланувала и екскурзия в Италия и дори вече е платила нощувките. „Резервацията ми е за края на април. Все още се колебая дали да пътувам. Надявам се дотогава обстановката да се успокои”, оптимист е жената.

В търсене на предпазни маски днес обикаля и Малинка Маринова. Причината за притеснението на младата майка е, че дъщеря й е хоспитализирана заради пневмония. „Вече се възстановява. Скоро ще ни изпишат от болницата. Проблемът е, че постоянно приемат деца и искам да се предпазим от нова инфекция”, обясни жената. Тя е категорична, че хората трябва да са запознати с рисковете от разпространение на вируса и да вземат необходимите предпазни мерки.

Липса на санитарни маски в Пловдив! Вече изкупуват и тези от строителните магазиниВижте кои са най-търсените прахови маски