За близо месец 151 души са предадени на прокуратурата заради нарушаване на противоепидемичните мерки. В Апелативна прокуратура срещу всичките са започнати досъдебни производства.

Самите нарушения са извършени от 17 март до днес в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян. Най-много нарушители обаче са регистрирани в Пловдив.

146 от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване.

Две от делата пък са срещу собственици на заведения и фитнес зали.

Припомняме, че днес мъж от Пловдив, който стопанисва спортен център в Кючук Париж, бе осъден на 5000 лева глоба. 

5 000 лева глоба и пробация за пловдивчанин, отворил фитнес залата си в КючукаМъжът е постигнал споразумение с прокуратурата за наказанието си

Три досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. 

Апелативна прокуратура – Пловдив следи за срочното приключване на образуваните до момента общо 151 досъдебни производства, като най-голям брой от тях са в Районна прокуратура –  Пловдив - 29, в Районна прокуратура – Димитровград - 19, в Районна прокуратура – Хасково - 18, в Районна прокуратура – Стара Загора – 17, в Районна прокуратура – Пазарджик – 13, в Районна прокуратура – Кърджали – 12. 

До момента две бързи производства на Районна прокуратура – Пловдив за нарушаване на противоепидемичните мерки са приключили, внесени са били в съда и по тях има произнесен окончателен съдебен акт.   

5000 лева глоба и 10 месеца пробация за мъж, нарушил карантината си в ПловдивРайонният съд одобри споразумение между обвиняемия и прокуратурата

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.