Пролетната сесия на държавните изпити за придобиване на специалност във висшите училища се отлага. Ректорите на много от ВУЗ-овете в страната вече са издали заповед за отлагането им, позовавйки се на решение на Народното събрание.  Изпитите трябваше да се проведат през месеците май и юни. Извънредното положение обаче отложи редовната сесия на повечето студенти, а при мнозина тя бе прекъсната по средата. 

Записването за държавни изпити трябваше да стартира в началото на месец април. На практика обаче подаването на документи се оказа невъзможно, поради отлагането на последната изпитна сесия за завършващите студенти. Както вече стана ясно, за периода на извънредното положение са отменени и всички защити на дипломни работи. Нови дати както за тях, така и за държавните изпити ще бъдат определени, веднага след възобновяването на учебния процес.

Отлагането на изпитите е не само логично, но и необходимо, смятат студенти. На практика, към настоящия момент те нямат право да подадат заявления за явяване на държавна сесия, тъй като не положили всички изпити от семестриалните сесии. Проточването на редовните изпити обаче може да скъси времето за подготовка за държавните.

В момента повечето студенти се обучават дистанционно. Както вече съобщихме, според досегашните разпоредби на Министерството на здравеопазването, неприсъствени са дните до 13-и април. Очакват се обаче нови указания. Ръководството на ПУ "Паисий Хилендарски" вече оповести, че висшето школо остава затворено до 13-и май. За периода на извънредното положение остават затворени също АМТИИ и Аграрния университет. От УХТ пък вече са обявили график за провеждане на онлайн изпитни сесии. 

"Държим непрекъсната връзка с Министъра на образованието. Очакваме да видим дали ще има някакви нови указания, спуснати от държавата, но заповедта, с която ще удължим заповедта за неприсъствена форма на обучение вече е готова и в най-скоро време ще бъде публикувана", обясниха за TrafficNews от ръководството на ПУ. 

Пловдивски университет ще остане затворен до 13 майИзпити няма да се провеждат, а обучението ще продължи в дистанционна форма