14 златни монети от времето на император Теодосий Втори /408-450 г./ и съпругата му Елия Евдокия са открили археолози при проучването на древния град Марцианополис. Разкопките са в землището на девненския квартал "Река Девня", съобщи bTV. 

Монетите са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, съобщи ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

От няколко години насам държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват „Марцианополис“, като досега е проучвано карето западно от Музея на мозайките. Мястото, където е открита сензационната находка, е ново и се намира в района на болницата.

Община Девня подготвя поставянето на камери за видеонаблюдение и прожектори в района, за да се обезпечи сигурността на съкровището, голяма част от което засега е под земята. Ръководителят на археологическата експедиция д-р Кузов отбелязва, че са нужни допълнителни средства, за да се разширят разкопките.