С красива заря бе почетен подвигът на Ботевата чета във Враца снощи. Точно в 22 часа красиви фойеверки озариха града. Заради кризата с коронавируса официално тържество в центъра на града нямаше. Отменен е и ежегодният поход от град Козлодуй до лобното място на Ботев - връх Околчица. 

Чествания ще има днес в родния му Калофер. В града ще пристигне държавният глава Румен Радев. Преди обед пред мемориалния комплекс "Христо Ботев", президентът ще участва във възпоменателната церемония за загиналите за свободата и независимостта на България.

Христо Ботев умира на 1 юни, макар да е прието България да отдава своята почит към него и четниците му на следващия ден. За първи път денят се отбелязва през 1884 година именно във Враца и в Пловдив.  На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Както всяка година, в 12:00 часа на 2 юни, сирените в цялата страна ще излъчат акустичния сигнал „Въздушна опасност“ в продължение на две минути, за да оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

Снимки: Видяно във Враца