Къде е най-чистият въздух в България? Може и да не подозирате, но районът се намира съвсем близо до Пловдив. С резултатите от европейско проучване, правено преди години, се хвалят жителите на Бойково. И не само с това. В района не само има къде да се разходиш, но и какво да видиш и определено да си предоволен от преживяното. Уют, премесен със спокойствие, а като добавим и чистия въздух определено е дестинация мечта за уикенда.

А по повод европейското проучване се оказва, че има само още две точки в Европа с подобни резултати от замерването. В такъв случай, можем спокойно да кажем, че дори и да не си падате много планинар си заслужава само да отидете и просто да подишате…

И все пак за тези, които искат в добавка и разходка ще ви предложим едно кратко маршрутче, което тръгва от Бойково и стига до манастира „Света Богородица“. Като стигнете в селото не пропускайте да се огледате. Земята е пропита с много история, а това се засвидетелства в местния музей, който изненадва с броя на експонатите си, които са предоставени предимно от местни жители. В центъра ще намерите и малко заведение, а любопитно е, че в селото има и три магазина. Да, явно има кой да пазарува. Освен местните, районът се пълни с живот през уикенда и лятото от виладжии.

По пътя към манастира

За начало на маршрута може да изберете няколко точки на селото. Най-добре попитайте някой местен, за да ви ориентира. Един от вариантите е от центъра на Бойково да поемете по улица „Марая“ и после по „Стръмна“. Трябва да стигнете до изоставените сгради на бившия „Майчин дом“ а от там лесно ще намерите и пътя към манастира. Поставени са и много табели, така че няма шанс да се загубите.  Разходката е около час, а като стигнете до крайната точка ще намерите и място за отдих, на което да се насладите на красотата на Родопите.

Манастирът „Света Богородица“ е с повече от 150-годишна история. На 15 август е и храмовият празник, който се провежда на поляните около храма. Ежегодно се събират стотици души, като много от тях избират и да пренощуват в района, като поверието гласи, че така през годината ще бъдат дарени със здраве.

На тръгване от Бойково може да си закупите и тениска в един от магазините, която е на символична цена, а парите от покупката отиват за различни каузи свързани със селото. Последно е закупен голям трибагреник, който ще се постави в началото на населеното място.

Ето я и началната точка

От тук поемате или на ляво или продължавате на право

Това са изоставените постройки на бившия "Майчин дом". Местните помнят как мястото е кипяло от живот преди години, където са се провеждали детски лагери. Днес всичко е само руини.

От тук трябва да минете през двора и да се качите по стълбите, където ще излезете и на "главния път".

През пътя минават и автомобили, но състоянието му е много лошо. Така че, преценете сами възможностите на вашата кола.

При повече планински ентусиазъм може и да удължите маршрута си до някоя от хижите в района

По пътя може да видите и малък параклис

Ето я и крайната цел