Засилено полицейско присъствие около всички училища в района и активна работа с директори и учители. Това планира през новата учебна година директорът на Областната дирекция на МВР - Пловдив Йордан Рогачев. Днес той се срещна с директорите на училищата в областта, за да обсъдят и набележат мерки за сигурност. "Грижата, опазване живота и здравето на децата, подкрепата в трудните за тях моменти са от изключително значение за нас като представители на обществото и най-вече на държавната власт. За това особено много държа на добрата и ефективна комуникация на служителите от всички структури на Областната дирекция на МВР в Пловдив с Регионалното управление на образованието и директорите на учебни заведения" , коментира ст. комисар Рогачев. 

Той апелира към участниците в срещата да бъдат бдителни и да сигнализират навреме за възникнали проблеми, както и за случаи свързани с безопасността на учениците. 

"Добрата комуникация, доверието, бързата и ефективна реакция са гарант за постигане на позитивен резултат. Готов съм да подкрепя всяка добра идея или начинание" , заяви Рогачев. 

Той планира увеличаване на полицейското присъствие на цивилни служители в районите на училищата като превенция срещу разпространението на наркотици в учебните заведения. Охранителните фирми, с които директорите имат сключени договори, също ще трябва да засилят контрола, за да несе повтаря парадоксалната ситуация в училище "Душо Хаджидеков" през месец май, когато  дилър на наркотици подгони деца в двора на учебното заведение. Пласьорът търсил от тях стоката, която по-рано през деня оставил на оградата. Децата успели да сигнализират на родителите си, а те да уведомят полицията. След случилото се, в ареста бяха задържани двама души, а инцидентът повдигна въпроса за сигурността в учебните заведения. 

Синът на Католика е дилърът, който гони и зарибява деца в ПловдивМладежът остава в ареста за срок от 72 часа