Варненският окръжен съд остави за постоянно в ареста 38-годишната банкова служителка Невена Йорданова, обвинената в присвояване на повече от 1 млн. лв. от сметки на клиенти.

Младата жена влезе в съда, като беше закрила лицето си и отказа да отговаря на въпроси на журналисти. Тя е обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

По време на заседанието стана ясно, че вътрешната проверка на банката продължава, а след като Йорданова била разкрита е подписала запис на заповед за връщането на 1,5 млн.лв. на финансовата институция. От представена справка от банката пък бе уточнено, че 19 вложители са били ощетени от присвоителните действия на обвиняемата, като точната сума е 1,22 млн. лева.

Адвокатът на Невена Йорданова заяви, че клиентката му е съдействала на разследващите органи и е била въведена в заблуждение, да изпраща парите на второ лице. Освен това стана ясно, че родителите на варненката са със здравословни проблеми. Предвид това бе поискана мярка за неотклонение "домашен арест". Пред съда обвиняемата заяви, че съжалява за извършеното деяние и също помоли да бъде пусната от килията, предаде Dir.bg.

Парите от влоговете на вложителите били прехвърляни в сметка на обвиняемата и нейни роднини, а след това теглени и изпращани с куриерската фирма "Еконт" на виртуалния приятел на Невена. Той се представял като Мирослав Михайлов. Истинското му име обаче е Сергей и живее охолно в монтанско село.

Освен парите на вложителите, Невена теглила личен кредит и кредит от името на баща си, а парите също били изпратени на мъжа. С пратки на "Еконт" тя изпратила и личните влогове на родителите си, които са пенсионери по болест. В дома на Сергей са намерени и иззети едва 30 000 лева в брой.

Пред разследващите обвиняемата обяснила, че Мирослав искал парите, за да реши свои финансови проблеми с лихвари. За близо трите години общуване в интернет двамата никога не са се виждали на живо. Невена имала само три негови снимки.

Окръжните магистрати приеха аргументите на прокуратурата, че има обосновано подозрение, че Невена Йорданова е извършила длъжностното присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и че има опасност, ако е на свобода, тя да се укрие и да извърши друго престъпление. Това престъпление се наказва от закона с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка за процесуална принуда на банковата служителка подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Стана ясно кой е виртуалният любовник на банкерката, задигнала близо 1 милион леваДълги години той живеел в Монтана, но от известно време се подвизава в столичния квартал "Люлин"