Четири основни проекта на Пловдив могат да бъдат финансирани чрез заем по програмите на Фонда за органите на местното самоуправление в България(ФЛАГ), заяви кметът Здравко Димитров.  Община Пловдив ще подаде за финансиране -  „Модър Царевец”, продължението на булевард „Северен”, нов мост над река Марица и басейн „Младост”.

„Общинският съвет трябва да реши, ако не искат – ще работим с каквото разполага бюджетът. В момента има евтини пари от Европа, смятам, че е подходящ момент. Общо четирите проекта са 60 млн. лева, двойно по-малко от това, което се тиражираше в общественото пространство, спуснато по неподходящ начин”, каза кметът.

В момента в ход е процедурата по „Модър Царевец”, като там оферти са дали три фирми. Очаква се до края на годината да започне строителството, като в бюджета има 1 млн. лева за пробива.

Готов проект има и за нов мост над Марица. По булевард „Северен” все още има отчуждителни процедури и проектиране. По този начин, според кмета, ще се затвори вътрешния ринг и движението ще бъде изнесено извън центъра на града.