Ръководителят на СЗО Теодрос Гебрейесус обяви, че се възобновяват клиничните изпитания с хидроксихлорохин. Здравните специалисти тепърва ще уточнят детайлите по повторно стартиране на тестовете. Лекарството се използва за лечение на малария, а в хода на пандемията бяха публикувани противоречиви проучвания за ефекта му върху пациенти с коронавирус.

Припомняме, че те бяха преустановени преди седмица, поради опасения, че медикаментът влошава симптомите и дори може да повиши смъртността. Медицинското списание Lancet също публикува спорно проучване за лекарството, от което по-късно се дистанцира. Издателите му признаха, че са повдигнати сериозни въпроси относно неговата достоверност. 

Припомняме, че Великобритания стартира мащабно проучване на ефекта на хлорохина и хидрохлорохина по отношение на превенция на заболяването. Всички участници в изследването са част от медицинския персонал и са били контактни на пациенти с коронавирус. 

Очаква се в него да се включат повече от 40 000 здравни работници от Европа, Африка, Азия и Северна Америка. На всички тях ще бъдат давани таблетки хлохорин, хидроскихлорохин или плацебо, като нито изследователите, нито медиците ще знаят с какъв препарат са третирани. 

Проучват ефекта от хлорохин и хидрохлорохин върху 40 000 медици по светаРандомизираното проучване ще покаже дали двата препарата могат да бъдат приемани профилактично срещу Covid-19