Недоволни родители в близо 30 града у нас се събраха на протест срещу Национална стратегия за детето 2019-2030г. Близо 100 граждани излязоха на протест на централния булевард "Витоша" в София.

Исканията на недоволстващите са за отмяна на Стратегията, както и за отстраняване на всякакъв тип подобни закони. Скандирания за адекватни законови мерки за българските семейства отекваха в центъра на столицата.

Протестиращите искат парите да бъдат инвестирани в полза на децата. Майки и бащи бяха настоятелни и категорично отказаха преговори.

"Акцентите в самата Стратегия са изключително притеснителни. В България близо 2000 деца се отнемат от семействата им по незаконен начин”, сподели пред TrafficNews Олег Алексеев, баща на две деца.

Припомняме, че тяхното искане се подкрепя и от позициите на православната Църква и на българския омбудсман Мая Манолова.

Пред екипа ни протестиращите споделиха, че целта на протеста е и информационна - брошури и флаери се раздаваха по цялата "Витошка". Те обещаха, че няма да се откажат и още другата седмица ще организират още по-мащабен протест в цялата страна.

"Ще съставим нашите искания с надеждата управляващите да ни чуят. Стратегията трябва да се отхвърли и никакви стратегии повече да не пишат, особено хора без капацитет. По тези закони всеки родител може да бъде набеден”, каза пред TrafficNews Христо Лафтчиев, един от организаторите на протеста и баща на две деца.